Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019 13:08

Έκθεση φωτογραφίας...στο Πολεμικό Μουσείο

ekalibc.gr

Share this post

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Αριστέα Κοντόζογλου  Δημοσιογράφος

Με αφορμή την έκθεση του καταξιωμένου Τσέχου φωτογράφου Ladislav Sitenský όπου η έκθεση φωτογραφίας θα είναι στο Πολεμικό Μουσείο μέχρι τις 30-10-2019, συναντήσαμε την διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου της Αθήνας κυρία Lucie Kuligová και σας παραθέτουμε αυτούσια τη συνέντευξη που μας έδωσε για τους αναγνώστες μας και την ευχαριστούμε θερμά!

 
 
1) Πώς δημιουργήθηκε η σκέψη για την υλοποίηση της έκθεσης φωτογραφίας του καταξιωμένου Τσέχου  φωτογράφου LADISLAV SITENSKY;
 
Ο L. SITENSKY είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους Τσέχους φωτογράφους και η πραγματοποίηση έκθεσης των φωτογραφιών του ήταν από την αρχή της λειτουργίας του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας μέσα στα σχέδιά του.  Κυρίως επειδή  γεννήθηκε ακριβώς πριν από 100 χρόνια, το 1919. Απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών, πριν από 10 χρόνια, αφήνοντας  πίσω του ένα μεγάλο αρχείο με φωτογραφικό υλικό και ολοκληρωμένες εκθέσεις το οποίο σήμερα διαχειρίζεται η εγγονή του, η κ. KANDLOVA. Μας έκανε την τιμή να παραβρεθεί στην Αθήνα για να κόψει η ίδια την κορδέλα στα εγκαίνια της έκθεσης. 
 
2) Γιατί επιλέξατε ως χώρο το Πολεμικό Μουσείο και όχι π.χ κάποια γκαλερί;
 
Δε θα μπορούσα να σκεφτώ πιο κατάλληλο χώρο για μία έκθεση αυθεντικών πολεμικών φωτογραφιών από την περίοδο 1939 έως 1945 από το Πολεμικό μουσείο Αθηνών. Η έκθεση τοποθετήθηκε στον ημιώροφο του μουσείου και το κοινό θα μπορέσει να την επισκεφτεί μέχρι το τέλος του Οκτώβρη.  Το υπέροχο μουσείο δέχεται πλήθος Ελλήνων, τουριστών, αλλά και σχολικών τάξεων και άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον  Τσέχο φωτογράφο. Η έκθεση όμως ήταν και ένα πρόσχημα για να ενωθούν το ελληνικό και το τσεχικό Πολεμικό Μουσείο. Στην πρόσκληση του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας  απάντησαν θετικά οι εκπρόσωποι του Τσεχικού Στρατιωτικού Ιστορικού Ινστιτούτου από την Πράγα που διαχειρίζεται τρία μεγάλα Πολεμικά Μουσεία της χώρας. Η παρουσία τους αποσκοπούσε στην εδραίωση μελλοντικών σχέσεων συνεργασίας, σε ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και εκθεμάτων μεταξύ των δύο ινστιτούτων  και ως αποτέλεσμα ήδη προγραμματίστηκαν πρώτες κοινές δράσεις για το 2020. 
 
3) Θέλετε να μας πείτε για τον τίτλο της έκθεσης φωτογραφίας "1939_80/30_1989" ;
 
Η φωτογραφίες της έκθεσης έχουν τη δύναμη να μας θυμίζουν δύο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της Τσεχικής Δημοκρατίας.  Ο L. Sitenský κατέγραψε με τις κάμερές του την άφιξη των γερμανών κατακτητών στην Πράγα και την αρχή του Β’ΠΠ το 1939,  πριν από 80 χρόνια. Ως φοιτητής έφυγε από την Πράγα για να σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Παρίσι, όπου το 1940 εντάχθηκε στον Γαλλικό στρατό και μετά την κατοχή του Παρισιού από τους Γερμανούς μεταφέρθηκε στην Αγγλία στην στρατιωτική βάση της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας RAF, συγκεκριμένα στη μονάδα 312 του τσεχοσλοβακικού ξένου στρατού αεροπορίας, τα αποκαλούμενα «Τσεχοσλοβακικά Φτερά». Μετά τη λήξη του πολέμου, όσοι από τους 2500 Τσέχους στρατιώτες, που πέρασαν από τα Τσεχοσλοβακικά Φτερά,  επέζησαν, επέστρεψαν στην πατρίδα τους η οποία πέρασε στη σφαίρα της σοβιετικής επιρροής. Στα μάτια του κυβερνώντος κομουνιστικού κόμματος οι στρατιώτες αυτοί,  προερχόμενοι από την δύση, ήταν προδότες και κατάσκοποι και υπέστησαν διωγμό.  Ο ηρωισμός τους αναγνωρίστηκε πριν από 30 χρόνια, μετά τη Βελούδινη επανάσταση του 89 στην ελεύθερη πλέων από όλα τα καταπιεστικά καθεστώτα χώρα. Φέτος είναι λοιπόν πολύ σημαντική χρονιά για την Τσεχία η οποία θυμάται με αγάπη επίσης των πρώτο πρόεδρο της ελεύθερης Τσεχοσλοβακίας, τον VACLAV HAVEL. 
 
4) Όταν επισκέπτεται κάποιος την έκθεση αυτή ξαφνιάζεται ευχάριστα βλέποντας ότι μολονότι  είναι φωτογραφίες από πόλεμο υπάρχει μια αισιόδοξη οπτική. Πείτε μας γι'αυτό.
 
Εδώ δεν μπορώ παρά να χρησιμοποιήσω τα λόγια της εγγονής, της κ. Kándlová:  «Αν και είναι εικόνες πολέμου, δεν είναι γεμάτες φρίκη και θάνατο. Αντίθετα, είναι γεμάτες ποίηση και ζωή. Νιφάδες χιονιού, χνουδωτά σύννεφα, λάμψη πρωινής δροσιάς και χαμόγελα στρατιωτών ... ίσως γι'αυτό οι εικόνες του παππού μου έχουν τόσο μεγάλη δύναμη. Πίσω από κάθε φωτογραφία κρύβεται μια ιστορία. Ιστορία αυτών, που δεν μπορούν να είναι πια μαζί μας και χωρίς τους οποίους ίσως δεν θα ήμασταν ούτε εμείς. Αυτών που δεν δίστασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να συμμετέχουν στον αγώνα κατά του ναζισμού από το εξωτερικό. Ας αφήσουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από το παιχνίδι του φωτός και τις σκιάς με αυτές τις όμορφες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Ladislav Sitensky. Ας ακούσουμε τις ιστορίες που έχουν να μας διηγηθούν και να μας θυμίζουν την αξία της ελευθερίας μας.»
 
00a13a21.jpg
 
5) Μιλήστε μας για το "Τσέχικο Κέντρο της Αθήνας"  (ΤΚΑ) και τη συμβολή του στην Ελλάδα.
 
Το  ΤΚΑ είναι ανεξάρτητος επιδοτούμενος οργανισμός του Υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχικής Δημοκρατίας, το 25ο μέλος της διεθνής αλυσίδας των Τσεχικών Κέντρων που από το 1993 προωθούν με μεγάλη επιτυχία τον τσεχικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο.  Το ΤΚΑ δημιουργήθηκε μόλις το φθινόπωρο του 2018 σαν τμήμα της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας και μέσα στον πρώτο οχτάμηνο της ουσιαστικής λειτουργίας του έχει να παρουσιάσει ήδη σημαντικό έργο. 
Ο κύριος στόχος και σκοπός του είναι να ενισχύει την παρουσία της Τσεχίας στην Ελλάδα και να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για την κεντροευρωπαϊκή αυτή χώρα. Παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας θετικής εικόνας της Τσεχίας στον 21ο αιώνα. Τη συστήνει ως μία χώρα με πλούσια πολιτιστική παράδοση , ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό, αλλά και όλο και πιο δημοφιλής χώρα για σπουδές και επαγγελματική απασχόληση. Υποστηρίζει τα εμπορικά συμφέροντα της Τσεχίας και παρέχει ποιοτική υπηρεσία πληροφόρησης.  Διοργανώνει πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε διάφορες πόλεις και νομούς της Ελλάδος. Επικεντρώνεται σε μια ευρύτερη παρουσίαση της Τσεχίας, του πολιτισμού της, της ιστορίας της, αλλά και των σύγχρονων τάσεών της απευθυνόμενο στους  Έλληνες όλων των ηλικιών. Υποστηρίζει κοινά διμερή πρότζεκτ και είναι διαμεσολαβητής της ενεργό συνεργασίας σε τομείς όπως τέχνη, μουσική, αρχιτεκτονική, αθλητισμός, εκπαίδευση κ.ά.,  με έμφαση στην πλούσια τσεχική παραγωγή ταινιών  και μεταξύ άλλων στην παρουσίαση των επιτυχιών της τσεχικής επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας.  Θέλει να φέρνει την Ελλάδα και την Τσεχία πιο κοντά.
 
 
Αριστέα Κοντόζογλου 
Δημοσιογράφος- Ραδιοφωνική Παραγωγός
Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων
 
 13/10/2019
 
 
 
 
Διαβάστηκε 149 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019 13:14

Πληροφορίες / Εγγραφές

Χάρης Τσώρτσος
Τηλ: 6977338482
Ώρες Επικοινωνίας: 18.00 - 20.00  
Email: cfafalios17@gmail.com

 

Αθλητικός Όμιλος Εκάλης
Φασίδερη 32, Εκάλη

Φόρμα επικοινωνίας

Επικοινωνήστε μαζί μας.
Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) υποχρεωτικές πληροφορίες, όπου ενδείκνυται.
captcha
Reload