Έκανε το χρέος της …

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Το πρώτο βήμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπάσκετ της Κίνας έκανε η Εθνική μας ομάδα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, με βασικό της όπλο την πολύ καλή άμυνα, κέρδισε με 85-60 την αντίστοιχη του Μαυροβουνίου και μπήκε με το δεξί στη διοργάνωση. Γράφει ο Bill Papster.

     Μονάχα για ένα αγωνιστικό δεκάλεπτο, ίσως και λιγότερο, το Μαυροβούνιο κατόρθωσε να φανεί ανταγωνιστικό απέναντι σε μια εμφανώς ποιοτικότερη ελληνική ομάδα. Λίγο το αναμενόμενο άγχος της πρεμιέρας από πλευράς των διεθνών μας, λίγο οι βιαστικές επιλογές τους στην επίθεση κράτησαν τις δύο ομάδες κοντά στο σκορ μέχρι και το 7ο λεπτό (5-4 υπέρ της εθνικής). Από εκεί και έπειτα, ωστόσο, το παιχνίδι εξελίχθηκε σε μονόλογο για την αρμάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου, οι οποίοι έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με 17-9. Με παρόμοιο τρόπο κύλισε και η δεύτερη περίοδος, κάτι που επιβεβαιώνει και το 42-16 με το οποίο οι δύο ομάδες μπήκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα. Στο διάστημα αυτό, οι έλληνες παίκτες βρήκαν ευκαιρίες να προσφέρουν παράλληλα με το σκορ και θέαμα με προεξάρχοντες τους Γιώργο Παπαγιάννη και Γιάννη Αντετοκούνμπο, ξεσηκώνοντας τους περίπου 12.000 θεατές που παρακολούθησαν την αναμέτρηση.

Αν κάποιος προσπαθούσε να περιγράψει με μία λέξη το δεύτερο ημίχρονο, σίγουρα οι όροι “επαγγελματισμός” και “διαχείρηση αποτελέσματος” θα ήταν από τις λέξεις-κλειδιά. Ο προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος Θανάσης Σκουρτόπουλος έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες κάνοντας εκτεταμένο rotation. Εν τέλει, φαίνεται να ανταμείφθηκε, μιας και είδε τους 11 από τους 12 να σκοράρουν σε ένα παιχνίδι που όλοι οι διεθνείς έδειξαν τρομερή ενέργεια και διάθεση στην άμυνα. Οι Πρίντεζης, Θ. Αντετοκούνμπο και Γ. Παπαγιάννης ξεχώρισαν για το θέαμα και την αποτελεσματικότητά που πρόσφεραν, με τον τελευταίο, μάλιστα, να αναδεικνύεται και MVP της αναμέτρησης. Πάντα συνεπείς οι Καλάθης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Μπουρούσης, όπως και όλοι οι υπόλοιποι της παρέας. Στα θετικά μηνύματα δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την επανεμφάνιση του Κώστα Σλούκα ο οποίος έδειξε πανέτοιμος εν όψει της συνέχειας της διοργάνωσης.

Επόμενο εμπόδιο που θα κληθεί να υπερβεί η εθνική μας ομάδα είναι αυτό της Βραζιλίας (Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου στις 15.00 – ERT Sports). Όπως δήλωσαν και πολλοί διεθνείς μετά τη λήξη της αναμέτρησης η σημερινή επικράτηση δεν ήταν τίποτα λιγότερο αλλά και τίποτα περισσότερο από μια νίκη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένα παγκόσμιο κύπελλο κρύβει παγίδες και πρέπει κανείς να κοιτά βήμα-βήμα, παιχνίδι-παιχνίδι αν θέλει να τις αποφύγει. Η υπομονή και η προσήλωση στο στόχο είναι αρετές που σίγουρα θα χρειαστούν στη διαδρομή.

Τα δεκάλεπτα: 17-9, 42-16, 63-38, 85-60

ΕΛΛΑΔΑ (Σκουρτόπουλος): Αντετοκούνμπο Γ. 10 (4/7 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2/2 βολές, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 λάθη, 2 κλεψίματα, 1 τάπα σε 16’00”), Αντετοκούνμπο Θ. 8 (1), Μπουρούσης 12 (2 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Καλάθης 5 (2/7 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 1/2 βολές, 7 ασίστ), Λαρεντζάκης 7 (1), Μάντζαρης 2 (5 ασίστ), Παπαγιάννης 15 (7/8 δίποντα, 1/1 βολή, 9 ριμπάουντ, 2 τάπες), Παπανικολάου 2, Παπαπέτρου 4, Πρίντεζης 16 (3/4 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 4/4 βολές), Σλούκας 4, Βασιλόπουλος.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ (Μίτροβιτς): Μπιέλιτσα 9 (1), Ντούμπλιεβιτς 5 (1/5 σουτ, 3/4 βολές, 5 ριμπάουντ), Ιβάνοβιτς 9 (1 τρίποντο, 3/10 σουτ, 5 ασίστ), Νίνταμ 5 (1/5 τρίποντα), Πόποβιτς Α., Πόποβιτς Π. 11 (1), Ράντοντσιτς, Ράντοβιτς 2, Σέχοβιτς Σουάντ 3 (1/4 τρίποντα), Σέχοβιτς Σεάντ 2, Τοντόροβιτς 2, Βούτσεβιτς 12 (6/14 σουτ).