Δύο πρόσωπα και ήττα για την εθνική

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

  Η εθνική μας ομάδα παρόλο που βρέθηκε να προηγείται με +17 στο ημίχρονο, ηττήθηκε τελικά με 79-78 από τη Βραζιλία και θα παίξει “πρόωρο τελικό” με τους Νεοζηλανδούς για την πρόκρισή της στις 16 καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Γράφει ο Bill Papster.

     Με δύο διαφορετικά πρόσωπα εμφανίστηκε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μπάσκετ στον αγώνα με τη “Σελεσάο” για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Παγκοσμίου της Κίνας, ένα σε κάθε ημίχρονο. Η παρέα του Γιάννη Αντετοκούνμπο μπήκε νευρικά στο παιχνίδι, πολύ γρήγορα, ωστόσο, κατάφερε να βρει τα πατήματά της στο γήπεδο, κλείνοντας το πρώτο δεκάλεπτο στο +4 (15-19). Το δεύτερο δεκάλεπτο ήταν και το πλέον παραγωγικό για την εθνική μας. Οι Πρίντεζης-Καλάθης-Σλούκας έκαναν πάρτι, με τους δύο πρώτους να έχουν αθροιστικά 6 στα 7 τρίποντα (!) και τον τρίτο να “σερβίρει” 6 ασίστ. Η ελληνική ομάδα είχε “σμπαραλιάσει” μέχρι εκείνη τη στιγμή την βραζιλιάνικη άμυνα, φιλοδωρίζοντάς την με μια διαφορά 17 πόντων στην ανάπαυλα. Ωστόσο, όσοι πίστεψαν πως η δουλειά είχε τελειώσει, απλά διαψεύστηκαν.

Κάπου εκεί πήρε για τους βραζιλιάνους τη σκυτάλη ο Άντερσον Βαρεζάο. Ο 37χρονός βετεράνος ΝΒΑερ έκανε ένα μυθικό δεύτερο ημίχρονο, αποδεικνύοντας πως παρά την ηλικία του, ξέρει “πολλά καντάρια μπάσκετ”. Ήταν πλέον η σειρά του να διαλύσει την ελληνική άμυνα με 22 πόντους σε 33′ συνολικά λεπτά συμμετοχής, ενώ κατέβασε και 10 ριμπάουντ. Κάπως έτσι το προβάδισμα της ελληνικής ομάδας έκανε φτερά και, σαν να μην έφτανε αυτό, το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου βρήκε τους βραζιλιάνους μπροστά με 56-53. Το κακό τρίτο δεκάλεπτο αποδείχθηκε, εν τέλει, καθοριστικό για την έκβαση της αναμέτρησης, με τον δρόμο για τη συνέχεια του τουρνουά να δυσκολεύει πλέον επικίνδυνα.

Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο η εθνική πάλεψε για την ανατροπή αλλά η έλλειψη συγκέντρωσης στην άμυνα και τα τρίποντα που σταμάτησαν να μπαίνουν έδιναν συνεχώς την δυνατότητα στη “Σελεσάο” να διατηρεί – έστω και ισχνό- το προβάδισμα στο σκορ και μαζί τα ηνία του αγώνα. Και εκεί που όλα έδειχναν να έχουν κριθεί (ακόμη και ο ίδιος ο Βαγγέλης Ιωάννου που περιέγραφε την αναμέτρηση για λογαριασμό της ΕΡΤ έδειξε να το αποδέχεται) ένα απερίσκεπτο φαουλ των βραζιλιάνων σε σουτ απελπισίας του Σλούκα, έστειλε τον έμπειρο έλληνα γκαρντ στη γραμμή της φιλανθρωπίας με δικαίωμα για 3 βολές (με το σκορ στο 79-76 για τους βραζιλιάνους και το ρολόι να έχει παγώσει στα 2.1 δευτερόλεπτα). Οι δύο πρώτες βολές ήταν εύστοχες, η τρίτη, ωστόσο, κατέληξε εκτός στόχου αφού πρώτα αναπήδησε στη στεφάνη και μετά από (νόμιμη) παρέμβαση βραζιλιάνικου χεριού. Η κόρνα της γραμματείας βρήκε το σκορ να δείχνει 79-78 υπέρ των βραζιλιάνων και τους τελευταίους να έχουν γίνει ένα κουβάρι πανηγυρίζοντας στο κέντρο του γηπέδου την σπουδαία επιτυχία. Αρχιτέκτονας του θριάμβου τους ο κροάτης τεχνικός Άτσο Πέτροβιτς, ο οποίος μετά το τέλος του αγώνα απέδωσε τη νίκη στο στρατηγικό πλάνο που ακολούθησε η ομάδα του. Ο πολύπειρος κόουτς επέλεξε να αφήσει ελεύθερα σουτ στον Καλάθη και να “ματσάρει” τον Γ. Αντετοκούμπο με τον βραχύσωμο αλλά πολύ δυνατό (τον χαρακτήρισε ως τον “πιο δυαντό τύπο της διοργάνωσης”) Άλεξ Γκαρσία.

Επιλογικά, η καλύτερη ομάδα στο παρκέ κέρδισε και η εθνική μας καλείται να ανασυνταχθεί ενόψει του αγώνα με τη Ν. Ζηλανδία την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου (15:00 – ΕΡΤ Sports) που θα κρίνει ποια από τις δύο ομάδες θα βρεθεί στη Σεντζέν για να διασταυρωθεί με τον όμιλο των ΗΠΑ-Τουρκία με φόντο την 8άδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι λάτρεις των σεναρίων θα βρουν σίγουρα ασχολία τις επόμενες ημέρες, ωστόσο αυτό που προέχει είναι η εξασφάλιση της πρόκρισης την Πέμπτη. Χωρίς αυτήν όλες οι “θεωρίες συνωμωσίας” πέφτουν στο κενό.