Εκάλη – Βραζιλία : 1-0

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον Έλληνα πρωταθλητή και προπονητή στο Βραζιλιάνικο Jiu Jitsu (BJJ), Κωνσταντίνο Βάβουρα, που αξίζει τον κόπο να διαβάσεις μέχρι το τέλος.

     Παρά τις πολλές και σπουδαίες επιτυχίες του τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Κωνσταντίνος Βάβουρας επέλεγε πάντα να παραμένει προσηλωμένος στο στόχο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η δημοσιογραφική ομάδα του «Ekali Sports Club», ωστόσο, ξεπέρασε τον εαυτό της και μαζί κάθε προσδοκία εξασφαλίζοντας για όλους εσάς μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη με τον άνθρωπο που θα ηγηθεί από Σεπτέμβριο του αθλητικού προγράμματος του ομίλου μας. Ας μην πολυλογούμε, όμως, ο λόγος στον Κωνσταντίνο Βάβουρα, που απαντά στις ερωτήσεις του Bill Papster.

Ερώτηση 1η (ή ξεκινώντας από τα βασικά): Κωνσταντίνε, νομίζω είσαι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να μας εξηγήσεις τι στο καλό είναι το BJJ και σε ποιες ηλικιακές ομάδες απευθύνεται. Δώσε μας λίγο τα φώτα σου …

Κ. Βάβουρας: «Λοιπόν, (διακοπή από ένα πλατύ χαμόγελο) … το BJJ είναι κατά βάση ένα άθλημα επαφής. Για όσους επιθυμούν να κρατήσουν σημειώσεις, οι όροι «μάχη σώμα με σώμα», «αυτοάμυνα», «πάλη στο έδαφος», «κλειδώματα», «πνιγμοί» και «εξαρθρώσεις» (σε ελεγχόμενο πάντα περιβάλλον) είναι σίγουρα κάποιες από τις λέξεις-κλειδιά. Όπως και να έχει, πάντως, αποτελεί … κοινό μυστικό ότι τα τελευταία χρόνια η πολεμική αυτή τέχνη κερδίζει διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον και εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ιδίως στο εξωτερικό. Εμβαθύνοντας λιγάκι ακόμα, βασικό χαρακτηριστικό του αθλήματος αποτελεί το γεγονός ότι η μάχη γίνεται στο έδαφος, αφού έχει προηγηθεί κάποια ρίψη, με σκοπό την καθήλωση η την υποταγή του αντιπάλου. Σε τελική ανάλυση, είναι μια τέχνη που βασίζεται πολύ στην τεχνική αφήνοντας περιθώρια ακόμα και στον μικρόσωμο ή λιγότερο δυνατό αντίπαλο να υπερισχύσει.»

Ερώτηση 2η (ή κουτσομπόλιταν αλέρτ): Διάψευσέ με αν κάνω λάθος, αλλά το BJJ δεν είναι από τα πρώτα αθλήματα που έρχονται στο μυαλό κάποιου όταν αποφασίζει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό (ένα γέλιο ακούγεται από την απέναντι πλευρά του γραφείου …). Επίτρεψέ μου, λοιπόν, να ρωτήσω πώς ξεκίνησε το … ειδύλλιο στην δική σου περίπτωση ως αθλητής και ποιες επιτυχίες σου θα μπορούσες να μοιραστείς με τους αναγνώστες μας;

Κ. Βάβουρας: «Μ’ αρέσει ο τρόπος που θέτεις τις ερωτήσεις (γέλια και πάλι). Η αλήθεια είναι πως από μικρός ήμουν παιδί του αθλητισμού, αλλά πάντα με τραβούσε ο δρόμος των μαχητικών αθλημάτων. Ήταν σαν ένας μαγνήτης να με έλκυε προς τα εκεί. Δεν θα σου κρύψω ότι είχα έρθει σε επαφή και με άλλες πολεμικές τέχνες πριν το Bjj. Όσον αφορά στο τελευταίο, η ιστορία της γνωριμίας μας πηγαίνει κάπως έτσι: στο γυμναστήριο όπου σύχναζα για να προπονούμαι ήρθε μια μέρα ένας παγκόσμιος πρωταθλητής του BJJ ξεκινώντας τότε ένα τμήμα ενηλίκων. Για να μην τα πολυλογώ, η πρώτη προπόνηση ήταν ένα «σεμινάριο γνωριμίας» οπότε και δήλωσα συμμετοχή, κίνηση που έμελλε να καθορίσει την μετέπειτα πορεία μου. Από την πρώτη κιόλας μέρα μια φωνή μέσα μου επιβεβαίωσε πως είχα πράξει ορθά. Έκτοτε, το τατάμι έγινε ο χώρος ελευθερίας, έκφρασης και διασκέδασης που επιζητούσα, με το όραμα να γίνω κι εγώ κάποια μέρα πρωταθλητής. Στην πρώτη μου συμμετοχή σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, σε αυτό του 2011, (με μόλις λίγους μήνες προπόνησης) επέστρεψα με το χάλκινο μετάλλιο στο στήθος. Κατόπιν, η επιμονή στη σκληρή δουλειά φαίνεται να με δικαίωσε, αφού σε αδιάλειπτες συμμετοχές σε εγχώριες διοργανώσεις (Πανελλήνια και λοιπά πρωταθλήματα) κατέκτησα ισάριθμες θέσεις στο βάθρο των μεταλλίων, κατακτώντας όλες τις θέσεις μέχρι και το 2018.
Γνωρίζεις καλά πως δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ, αλλά για λόγους καθαρά πληροφοριακούς προς όσους συνέχισαν να διαβάζουν μέχρι εδώ, οι σημαντικότερες διακρίσεις μου είναι:
– η πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σωμάτων Ασφαλείας (μιας και είναι η κυρία ενασχόληση μου) που διεξήχθη στην Αμερική
– η πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο στυλ του Nogi στην κατηγορία μου και η δεύτερη στο ίδιο πρωτάθλημα στην ανοικτή κατηγορία κιλών.
– η πρώτη και δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της Γενεύης στα στυλ Nogi και Gi αντίστοιχα.»

Ερώτηση 3η (ή φτάσαμε στα πρακτικά της υπόθεσης): Πολύ καλά όλα αυτά, ας πάμε, όμως, σε κάτι που ενδιαφέρει άμεσα όσους μας διαβάζουν. Θα είμαι ευθύς: γιατί ένα παιδί ή ένας ενήλικας να ασχοληθεί με το BJJ; Με απλά λόγια, τι έχει να κερδίσει;

Κ. Βάβουρας: «Όπως κάθε άθλημα, έτσι και το BJJ είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την ψυχολογία όσων το εξασκούν. Ειδικότερα, το άτομο αποκτά πιο οργανωμένη σκέψη, καθώς πάνω στην ένταση της μάχης πρέπει σε κλάσματα του δευτερολέπτου να αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του με βάση την απάντηση του αντιπάλου και στόχο πάντα τη νίκη (ναι, κάτι σαν το σκάκι!). Ένα ακόμη βασικό πλεονέκτημα αποτελεί η ελάττωση και διαχείριση του θυμού, ο οποίος δίνει τη θέση του σε πιο ήρεμες αντιδράσεις. Στα πλαίσια της προπόνησης το άτομο έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να εκτονώνεται αλλά και να γεμίζει τις μπαταρίες του. Η έλλειψη χτυπημάτων αιτιολογεί αυτήν ακριβώς τη διαπίστωση, αφού καθιστά το BJJ απόλυτα ασφαλές με αποτέλεσμα ο ασκούμενος να μπορεί να χρησιμοποιήσει άφοβα όλη την ενέργεια και τη δύναμή του! Τέλος, θεωρώ περιττό να αναφέρω την κοινωνικοποίηση που αποκομίζουν τα άτομα από τη διαρκή αλληλεπίδραση με τους συναθλητές τους, τόσο στο χώρο της προπόνησης, όσο και εκτός αυτού.
Συνοψίζοντας, το Brazilian Jiu Jitsu είναι μια υπέροχη πολεμική τέχνη που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και περιμένει να την ανακαλύψεις! Τι περιμένεις; Έλα στον Α.Ο. Εκάλης που την διδάσκει και ξεκίνα τα μαθήματα!»

Ερώτηση 4η (ή με τη ματιά μπροστά): Ουάου, ήχησες σαν επαγγελματίας δημοσιογράφος με αυτό το τελευταίο. Μάλλον θα πρέπει να αρχίσω να φοβάμαι για τη θέση μου… (τρανταχτά γέλια διέκοψαν για άλλη μια φορά την μονότονη κατά τα άλλα συνάντησή μας). Για να κλείσουμε κάποια στιγμή αυτό το μαραθώνιο αφιέρωμα, έγκυρες πηγές μου μετέφεραν πως ο Σεπτέμβρης θα σε βρει στο «Ekali sports Club», μαέστρο του αθλητικού προγράμματος και ειδικότερα του BJJ. Ποιες είναι οι σκέψεις σου απέναντι σε μια τέτοια προοπτική;

Κ. Βάβουρας: «Ακούγεται κοινότυπο, μα κάθε νέα αρχή είναι και μια νέα πρόκληση. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως η όρεξη, το πάθος και η αγάπη μου για το BJJ παραμένουν αναλλοίωτα από τότε που έκανα τα πρώτα μου βήματα στο χώρο έως και σήμερα. Με πολύ ενθουσιασμό, λοιπόν, και αισιοδοξία ξεκινάω την συνεργασία μου με το «Ekali Sports Club» και πραγματικά ανυπομονώ να μεταφέρω τις γνώσεις μου και την αγάπη μου για το άθλημα σε όποιον θελήσει να πορευτεί μαζί μας.

Κωνσταντίνε, σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου και την απράμιλλης ομορφιάς συνέντευξη που μας παραχώρησες. Εκ μέρους της οικογένειας του «Ekali Sports Club» σου εύχομαι πολλή και καλή επιτυχία στο καινούργιο αυτό κεφάλαιο της καριέρας σου ως προπονητής αυτή τη φορά. Μην επαναπαύεσαι, πάντως, ο Σεπτέμβριος πλησιάζει!